top logo

ΤΡΕΧΟΝ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ: 2018Β

κλικ στον τίτλο για χρονοδιάγραμμα

flag greece flag united kingdom

Ευχαριστήρια επιστολή αποφοίτου Μαγειρικής Τέχνης

στις . Κατηγορία ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Διαβάστε την ευχαριστήρια επιστολή της αποφοίτου του τμήματος Μαγειρικής Δ' εξαμήνου του ΙΕΚ, Μαρίας Ρετζέπη
 
Δυο λόγια...
Τα δύο χρόνια της σπουδαστικής μας πορείας στο ΙΕΚ φτάνουν σιγά-σιγά στο τέλος τους και ένα γλυκόπικρο συναίσθημα μας έχει συνεπάρει όλους. Θεωρώ πως το να γράψω αυτή την ευχαριστήρια επιστολή είναι ότι πιο μικρό θα μπορούσα να κάνω για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου.
Όλα τα παιδιά που τελειώνουν, μαζί με μένα αυτή τη χρονιά, πρέπει να θεωρήσουμε τους εαυτούς μας πολύ τυχερούς διότι γνωρίσαμε πολύ αξιόλογους επαγγελματίες αλλά και ανθρώπους πάνω από όλα. Μας έδωσαν κομμάτια από τους εαυτούς τους στην προσπάθεια τους να μας μάθουν, όχι το πως να γίνουμε μάγειρες μόνο, γιατί αυτό ναι μεν θέλει βασικές γνώσεις και τεχνικές αλλά χωρίς τη συνέπεια, τη αίσθηση του επαγγελματισμού και πάνω από όλα το σεβασμό δεν προχωράει κανείς και πόσο μάλλον δεν ξεχωρίζει. Εγώ την αγάπη μου στην μαγειρική ή την καψούρα μου όπως λέω, την οφείλω σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό σε αυτούς που αποτέλεσαν την έμπνευση μου.
Όλοι οι εκπαιδευτές μας ήταν άρτιοι επαγγελματίες αλλά να με συγχωρήσουν κάποιοι που θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη μνεία σε αυτούς που άλλωστε ξεχωρίζουν από μόνοι τους. Η κα Πελεκανάκη, ο τόσο γλυκός άνθρωπος που μας ''αγκάλιαζε'' με την  παρουσία της, που ήταν πάνω από όλα άνθρωπος και όχι καθηγητής με τίτλο. Μαζί της μάθαμε αρκετά πράγματα διότι έκανε διαδραστικό μάθημα με εξορμήσεις και χειροπιαστά παραδείγματα...ένας εξαιρετικός τρόπος διδασκαλίας κατ' εμέ. Η απουσία της τα 2 τελευταία εξάμηνα ήταν αισθητή σε όλους μας νομίζω...Ήμασταν πάρα πολύ τυχεροί που οι σεφ μας ήταν όλοι εξαιρετικοί  και πρόθυμοι να μας προσφέρουν απλόχερα τις γνώσεις τους...
Στο πρώτο εξάμηνο ένας από τους σεφ που μας έκανε μάθημα ήταν ο κος Γιώργος Αναστόπουλος, ο οποίος μέσα από απλές μεθόδους μας μύησε στην φιλοσοφία της μαγειρικής και έκανε ακόμα και αυτούς που δεν ήταν σίγουροι για το αν θέλουν να ακολουθήσουν την ειδικότητα που επέλεξαν, να την αγαπήσουν ακόμα και σαν χόμπι κάποιοι. Ένας εξαιρετικός άνθρωπος, που προσπάθησε παρά τις αντιδράσεις που είχαμε να μας εξηγήσει ότι αν δεν μάθεις τα βασικά δεν μπορείς να μάθεις τα εξεζητημένα....ότι όλα είναι σαν μια πολυκατοικία σε αυτόν τον τομέα, αν δεν βάλεις γερά θεμέλια, όταν θα φτάσεις στον τρίτο όροφο το κτήριο θα καταρρεύσει και δεν αναφερόταν μόνο στις γνώσεις επάνω στον τομέα αλλά και στις αρχές και τον τρόπο σκέψης που πρέπει να έχεις για να προχωρήσεις. Στο δεύτερο εξάμηνο, μας έκαναν μάθημα ο κος Νίκος Γερεντές και η κα Ελευθερία Δημητράκη.
Αυτό το δίδυμο μπορώ να πω, πως έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε για πρώτη φορά, να πάρουμε πρωτοβουλίες, να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε πια τι πάει να πει να είσαι μέλος μιας κουζίνας. Μας έδειξαν ότι μέσα σε μία κουζίνα κανείς δεν είναι ένα αυτοτελές κομμάτι....όλοι μαζί είμαστε μια ομάδα και το αποτέλεσμα είναι ένα σύνολο έμπνευσης και δημιουργίας των ατόμων που απαρτίζουν την ομάδα αυτή. Μέσα από το γεγονός ότι δοκίμαζαν και έκριναν για πρώτη φορά τα πιάτα που είχαμε δημιουργήσει, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, μας ξύπνησαν το αίσθημα του ευγενούς και δημιουργικού ανταγωνισμού που είναι κάτι απαραίτητο για να πετύχεις.
Στο τρίτο εξάμηνο, στο θεωρητικό κομμάτι μόνο δυστυχώς, μας έκανε μάθημα ο κος Κων/νος Τζιτζικάκης. Ένας πολύ ενδιαφέρον άνθρωπος που εμένα προσωπικά και πιστεύω σε όλα τα παιδιά, μας έδωσε κίνητρα. Η λέξη κίνητρο είναι το βασικό στοιχείο που πρέπει να έχει κάποιος για να ξεχωρίσει. Μας εξήγησε μέσα από το μάθημά του αλλά και από προσωπικές συζητήσεις που είχε με τον καθένα ότι για να ξεχωρίσεις πρέπει να κοπιάσεις, ότι τίποτα δεν προσφέρεται απλόχερα χωρίς πάρα πολύ δουλειά και κούραση.
Ο κύριος Τζιτζικάκης είχε και έχει έναν πολύ διαφορετικό, τελείως δικό του τρόπο προσέγγισης προς τους μαθητές. Μπορούσε μέσα σε δύο λεπτά να σου κλονίσει την παράλληλη πραγματικότητα που είχες φτιάξει στο μυαλό σου για το πως έχει η αγορά εργασίας και ο τρόπος δουλειάς πάνω στον τομέα μας και με ένα μαγικό τρόπο μας επανέφερε στην πραγματικότητα που αντιμετωπίζει εκείνος και όλοι όσοι είναι χρόνια στο επάγγελμα. Είναι βασική αρχή το να είναι κάποιος προσγειωμένος και να έχει τα μυαλά του στο κεφάλι αν θέλει πραγματικά να προχωρήσει. Στο πρακτικό κομμάτι του τρίτου και τέταρτου εξαμήνου, υπεύθυνος καθηγητής μας ήταν ο κος Νίκος Κουτρουμανίδης.
Ένας τρομερός άνθρωπος και επαγγελματίας ο οποίος μας έκανε ξεκάθαρο ότι πρέπει να είμαστε πειθαρχημένοι αν θέλουμε να θεωρούμε τον εαυτό μας μέλος μια ομάδας...πρώτα από όλα για να μάθεις πρέπει να ακούς, έλεγε.... Πειραματίστηκε και αυτός μαζί με εμάς, ήταν πρόθυμος να διαμορφώσει το μάθημα του ανάλογα με τις δικές μας ανησυχίες. Κανένας ποτέ δεν έμεινε παραπονεμένος ότι δεν ασχολήθηκε ο σεφ με τον κομμάτι της γαστρονομίας που ήθελε εκείνος να μάθει είτε αυτό είναι μεσογειακή κουζίνα είτε γαλλική είτε διακοσμητική εδεσμάτων. Ένας αρκετά σκληρός επαγγελματίας που άλλωστε σε αυτό οφείλεται και το γεγονός έχει φτάσει εδώ που είναι, να είναι τόσο καταξιωμένος στον τομέα του. Ο κος Κουτρουμανίδης στο δικό μας εξάμηνο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλους και ειδικότερα για εμένα. Πίσω από όλο όσα κάναμε και μάθαμε αυτά τα δύο χρόνια φοίτησής μας στο ΙΕΚ, η κινητήριος δύναμη ήταν φυσικά ο κος Σπύρος Κιτσοτόλης. Χωρίς αυτόν δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα! Ήταν πάντα εκεί και ας μην τον βλέπαμε...η αύρα του και φυσικά η φωνή του μας έδειξε το μονοπάτι προς την εξερεύνηση των γεύσεων και των τεχνικών. Θεωρώ πως όλοι, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι οφείλουμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε αυτόν τον άνθρωπο, που ήταν πανταχού παρών για να μας βοηθήσει όλους!! Έχω μακρηγορήσει αρκετά την ευχαριστήρια αυτή επιστολή μου αλλά θεωρώ πως και πάλι είπα λίγα...Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Γιώργο Διαμαντόπουλο τον διευθυντή του Δημοσίου ΙΕΚ Πειραιά, που για ακόμη μία φορά μέσα στην πολυετή πορεία του στον τομέα της εκπαίδευσης μας απέδειξε ότι δικαίως είναι εκεί που είναι. Εκτός από διευθυντής ήταν και φίλος για άλλους, άνθρωπος με ήθος και κατανόηση που ανά πάσα ώρα και στιγμή είχε το γραφείο του ανοιχτό για κάθε παιδί...ξέραμε πως είναι πάντα δίπλα μας και ήθελε το καλύτερο για όλους μας!! Αυτά τα δύο χρόνια φοίτησης μου στο ΙΕΚ Πειραιά είναι οι καλύτερες βάσεις που θα μπορούσα να πάρω για την μετέπειτα πορεία μου στο χώρο και η καλύτερη επιλογή που έχω κάνει ως τώρα. Στεναχωριέμαι πολύ που τελειώνουμε αλλά ταυτόχρονα χαίρομαι που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τους ανθρώπους που γνώρισα. Σας ευγνωμονώ όλους από τα βάθη της ψυχής μου.
Απόφοιτη σπουδάστρια της ειδικότητας Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης Ρεντζέπη Μαρία

Αιτήσεις on line

Πατήστε εδώ για Ηλεκτρονική Υποβολή Αίτησης για την έκδοση βεβαιώσεων από τη Γραμματεία του ΙΕΚ.