Συχνές ερωτήσεις για σπουδές στα Δημόσια ΙΕΚ

Πόσο διαρκεί η φοίτηση στα Δημόσια ΙΕΚ;
Η φοίτηση διαρκεί 5 εξάμηνα εκ των οποίων το 1 εξάμηνο είναι ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ και τα υπόλοιπα 4 σπουδών. Το εξάμηνο πρακτικής μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε  μετά το πέρας των τεσσάρων εξαμήνων της κατάρτισης είτε  μετά το πέρας του β΄εξάμήνου και από Ιούλιο έως και Σεπτέμβριο ,όταν και  δεν πραγματοποιούνται μαθήματα.
 
Ποιο είναι το ωράριο των μαθημάτων στο ΙΕΚ Πειραιά;
Τα μαθήματα κατάρτισης στο ΙΕΚ Πειραιά γίνονται κατά βάση κατά τις απογευματινές ώρες και από 15:15 έως 21:00.
 
Πώς κάνω την εγγραφή μου στο ΙΕΚ;
Κάνετε ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα της ΓΓΔΒΜ και αν επιλεγείτε τότε εγγράφεστε στο ΙΕΚ που επιλεγήκατε Παρακάτω μπορείτε να βρείτε και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να φέρετε για την εγγραφή σας.
 
Που και Πότε γίνονται αιτήσεις για τα Δ. ΙΕΚ?
Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου και μέσω της ιστοσελίδας της ΓΓΔΒΜ (http://www.gsae.edu.gr). Οι ημερομηνίες των αιτήσεων ανακοινώνονται από την ιστοσελίδα της ΓΓΔΒΜ οπότε θα πρέπει να ενημερώνεστε μέσω αυτής. Η προκήρυξη των νέων ειδικοτήτων γίνεται συνήθως μέσα στο καλοκαίρι πριν την έναρξη των μαθημάτων οπότε γίνονται και οι ηλεκτρονικές αιτήσεις επιλογής.

Είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση στα Δ.ΙΕΚ;
Είναι υποχρεωτική σε όλα τα μαθήματα και το όριο των απουσιών είναι το 15% των συνολικών ωρών του κάθε μαθήματος για τις 15 εβδομάδες που διαρκεί η κατάρτιση του κάθε εξαμήνου. (Για παράδειγμα αν το μάθημα διδάσκεται 2 ώρες ανά εβδομάδα και άρα συνολικά 2ωρες Χ 15εβδ = 30ωρες, ο μέγιστος αριθμός ωριαίων απουσιών που μπορεί να κάνει ο καταρτιζόμενος είναι 5 για το συγκεκριμένο μάθημα).

Ποια είναι τα δίδακτρα στα Δ. ΙΕΚ;
Η φοίτηση στα Δ. ΙΕΚ είναι πλέον δωρεάν.

Ποια είναι η ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων;
Ημερομηνίες μαθημάτων ανακοινώνονται πριν την έναρξή τους τον Οκτώβριο για το φθινοπωρινό εξάμηνο και τον Φεβρουάριο για το Εαρινό εξάμηνο κατάρτισης.
 
Ποιες είναι οι τρέχουσες ειδικότητες στο ΙΕΚ Πειραιά; Βρείτε τις ειδικότητες του τρέχοντος εξαμήνου κατάρτισης εδώ...

Ποιά δικαιολογητικά χρειάζονται για την εγγραφή στο ΙΕΚ;
Σχετικά με την εγγραφή σας στο ΙΕΚ που επιλεγήκατε, θα χρειαστούν:
  • Απολυτήριος Τίτλος Λυκείου (Γενικό, ΤΕΕ, ΕΛΑΛ, ΕΠΑΣ ΤΕΛ κα) (+επικυρωμένο αντίγραφο)
  • Φωτοτυπία Ταυτότητας (+επικυρωμένο αντίγραφο)
  • Πιστοποιητικό Πολυτεκνίας - Τριτεκνίας (Μοριοδοτούνται επιπλέον, εφόσον υπάρχουν)
  • Επαγγελματική Προϋπηρεσία στην αιτούμενη ειδικότητα. (Μοριοδοτείται επιπλέον, εφόσον υπάρχει)
  • Οι αλλοδαποί πρέπει να προσκομίσουν άδεια παραμονής και αν δεν έχουν αντίστοιχο τίτλο από σχολείο της χώρας μας, πιστοποιητικό Ελληνομάθειας.
Τι γίνεται με την Πιστοποίηση?
Για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την πιστοποίηση θα απευθυνθείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΠΕΠ (http://www.eoppep.gr).

Πότε και πώς ξεκινάω πρακτική άσκηση αποφοίτου;
Η πρακτική ξεκινάει κάθε 1 ή 15 του μήνα. Για να ξεκινήσετε πρακτική άσκηση θα πρέπει να είστε απόφοιτος/η κάποιου ΙΕΚ χωρίς να έχετε πιστοποιηθεί στην ειδικότητα που θα κάνετε πρακτική. Πληροφορίες για την πρακτική βρείτε εδώ...

Που βρίσκεται το ΙΕΚ Πειραιά; Βρείτε εδώ στοιχεία επικοινωνίας...

Ποιο είναι το ωράριο της γραμματείας; Η γραμματεία είναι ανοιχτή από τις 09:00 έως τις 20:00 κατά τις εργάσιμες μέρες (εκτός επισήμων αργιών) και κατά τη διάρκεια της κατάρτισης. Για τη θερινή περίοδο (Ιούλιος - Αύγουστος) είναι κατά τις πρωινές ώρες από 09:00 έως και 15:00. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου το ΙΕΚ παραμένει κλειστό από 1 έως 15 Αυγούστου.

Τι είναι το εκπαιδευτικό συμβόλαιο? Κατεβάστε το σχετικό έγγραφο εδώ...

Οδηγίες Εκπόνησης Εργασίας στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα»  Κατεβάστε το σχετικό έγγραφο εδώ...