ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΤΟ Ι.Ε.Κ. ΠΕΙΡΑΙΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, αφού έχει υλοποιήσει με επιτυχία πολλά προγράμματα LDV.

Τα προγράμματα υλοποιήθηκαν από το ΙΕΚ Πειραιά με πολλά από αυτά σε διπλές ροές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η ομάδα που πλαισιώνει το τμήμα Ευρωπαϊκών προγραμμάτων του ΙΕΚ μας, να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη εμπειρία ώστε να διαχειρίζεται και να υλοποιεί με ευκολία προγράμματα που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία τόσο στους συμμετέχοντες όσο και στο προσωπικό του φορέα μας.
Ειδικότερα στον τομέα της Μαγειρικής-Ζαχαροπλαστικής έχουν αποκτηθεί δεξιότητες και μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη και υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων, πράγμα που έχει διαδοθεί μεταξύ των καταρτιζομένων, με αποτέλεσμα το ΙΕΚ Πειραιά να δέχεται τις περισσότερες αιτήσεις Πανελλαδικά και να έχει τα περισσότερα τμήματα στον τομέα αυτόν (11 τμήματα συνολικά). Όπως γίνεται λοιπόν αντιληπτό γίνεται άριστη δουλειά από ένα άριστα καταρτισμένο προσωπικό,  το οποίο διαθέτει όλη εκείνη την εμπειρία και τα εφόδια που είναι απαραίτητα για την επιτυχή υλοποίηση των σχεδίων μας.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ TO 2019

Το πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus+ με κωδικό 2019-1-EL01- KA102-062163 και τίτλο σχεδίου: DI.S.R.U.P.T.I.ON. ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2019, προ πανδημίας και ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 μετά την επιστροφή στην κανονικότητα και στη συνέχεια το πρόγραμμα με κωδικό 2020-1-EL01-KA102-078213 και τίτλο I.N.F.I.N.I.T.Y. που πραγματοποιήθηκαν όλες οι ροές του από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάϊο του τρέχοντος έτους! Το πρώτο πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε 5 ροές με απόλυτη επιτυχία στην Τουρκία, την Ρουμανία, την Κύπρο και την Ιταλία. Το πρόγραμμα το 2020 υλοποιήθηκε σε 4 ροές επίσης με απόλυτη επιτυχία στην Ισπανία και την Ρουμανία. Τα οφέλη από το πρόγραμμα, όπως αυτά εκφράστηκαν από τους καταρτιζόμενους και τους συνοδούς εκπαιδευτές είναι:
·         απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων (συνδυασμός θεωρητικού και κυρίως πρακτικού μέρους) στο αντικείμενο του κλάδου τους και της ειδικότητας τους
·         εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες
·         επαφή με την αγορά εργασίας μιας ξένης χώρας που δημιουργεί ευκαιρίες αναζήτησης εργασίας εκτός Ελλάδας
·         μοναδική ευκαιρία, απόκτηση εμπειρίας.

Εντυπωσιακή η Εκδήλωση – Γιορτή του «Δημόσιου ΙΕΚ Πειραιά»


Πειραιάς:18/6/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΙΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εντυπωσιακή η Εκδήλωση – Γιορτή του «Δημόσιου ΙΕΚ Πειραιά»

Το Δημόσιο ΙΕΚ Πειραιά πραγματοποίησε και φέτος την ετήσια Εκδήλωση - θεσμό για τη σχολή, με τίτλο που εκφράζει το όραμα και τη στρατηγική της διεύθυνσης, του προσωπικού και των σπουδαστών του ΙΕΚ: «Με γερές βάσεις στο παρόν και το βλέμμα στο μέλλον».

Στην εντυπωσιακή γιορτή, που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της ΣΚΥΠ την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019, το παρόν έδωσαν οι σπουδαστές του ΙΕΚ, οι εκπαιδευτές τους, πολλοί εκπαιδευτικοί και αρκετοί καλεσμένοι μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

Ο Διευθυντής του ΙΕΚ Πειραιά κ. Γιώργος Διαμαντόπουλος, αναφέρθηκε στη σημαντική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς, που αναπτύχθηκε κατά το έτος κατάρτισης 2018-2019 και έκανε παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας Erasmus+ με κωδικό 2018-1-EL01-KA116-047230 και τίτλο σχεδίου: “UM.B.R.E.L.L.A.”. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε 5 ροές με απόλυτη επιτυχία στην Τουρκία, την Ρουμανία, την Γαλλία, την Γερμανία και την Ιταλία. Για το πρόγραμμα μίλησαν επίσης αρκετοί συμμετέχοντες από όλες τις ροές εκφράζοντας τον ενθουσιασμό τους από την οργάνωση του σχεδίου, τις συνθήκες διαβίωσης και την υλοποίηση του έργου. Τα οφέλη από το πρόγραμμα, όπως αυτά διατυπώθηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων των σπουδαστών και των εκπαιδευτών συνοδών τους ήταν:

·         απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων (συνδυασμός θεωρητικού και κυρίως πρακτικού μέρους) στο αντικείμενο του κλάδου τους και της ειδικότητάς τους

·         εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες

·         επαφή με την αγορά εργασίας μιας ξένης χώρας που δημιουργεί ευκαιρίες αναζήτησης εργασίας εκτός Ελλάδας

·         μοναδική ευκαιρία, απόκτηση εμπειρίας.

Πιο συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες βελτίωσαν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους πάνω στο αντικείμενο του κλάδου τους. Για παράδειγμα, αναφέρθηκε και από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, ότι τα προγράμματα κατάρτισης ανά ειδικότητα ήταν ιδιαίτερα πλούσια και περιελάμβαναν καθημερινά σεμινάρια στο αντικείμενο της κάθε ειδικότητας, επισκέψεις σε χώρους εργασίας αλλά και πολιτιστικές δραστηριότητες. Για κάθε δραστηριότητα που υλοποιήθηκε, αλλά και συνολικά για ολόκληρο το πρόγραμμα οι συμμετέχοντες καταρτιζόμενοι ανέπτυξαν ικανότητες – δεξιότητες όπως η αυτοπεποίθηση, η καινοτομία, η αυτογνωσία, η προσαρμοστικότητα και η καλλιέργεια σκέψης – αναλυτικής συνθετικής. Αξίζει να αναφερθεί ότι όλοι οι συνοδοί εκπαιδευτές αναφέρθηκαν στα οφέλη της διεθνοποίησης του ΙΕΚ Πειραιά και ειδικότερα η κ. Μπελτέ μίλησε με ενθουσιασμό για την σύναψη σχέσεων συνεργασίας με το ίδρυμα «ΑΝΝΑ ΑΣΛΑΝ» καθώς επίσης και για την τιμητική πρόσκληση της ίδιας ως εισηγήτρια σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι τον προσεχή Νοέμβριο. Ακολούθησε η απονομή των βεβαιώσεων στους καταρτιζόμενους/νες του ΙΕΚ που συμμετείχαν στις ροές του προγράμματος κινητικότητας Erasmus+, που υλοποίησε για το έτος κατάρτισης 2018-2019 το Δ.ΙΕΚ Πειραιά.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε από τον διευθυντή του ΙΕΚ Πειραιά κ. Διαμαντόπουλο, η βράβευση του κου Ηλία Χατζόπουλου πρώην Σύμβουλου Φυσικής Αγωγής για την προσφορά του στο ΙΕΚ Πειραιά και γενικά την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

Παράλληλα, στο χώρο της εκδήλωσης, πριν από την παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας Erasmus+ από τον διευθυντή κ. Διαμαντόπουλο, παρουσιάστηκαν οι εκθέσεις των ειδικοτήτων Γραφιστικής, Εικονογράφων – Σκιτσογράφων, με πληθώρα σκίτσων, αφισών και επιπλέον δυο βίντεο με τίτλους «Ο Πειραιάς μιας άλλης εποχής» και «Στην Αποβάθρα». Επίσης διεξήχθη εκπαιδευτικό επιχειρηματικό παιχνίδι των καταρτιζόμενων της ειδικότητας «Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας», το οποίο οργάνωσε ο εκπαιδευτής τους κ. Παναγιώτης Αρετάκης και στο οποίο νικητής αναδείχθηκε ο καταρτιζόμενος Νίκος Αποστολόπουλος από την ειδικότητα Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής.

Ακολούθησε η καθιερωμένη επίδειξη μόδας των καταρτιζόμενων του ΙΕΚ μας της ειδικότητας Σχεδιαστών Μόδας – Τεχνολογίας Ένδυσης Υποδήματος, οι οποίοι/οποίες συνεπικουρούμενοι/νες από τους καταρτιζόμενους/νες της ειδικότητας της Κομμωτικής Τέχνης του ΙΕΚ Πειραιά αλλά και των σπουδαστών Μακιγιάζ και Αισθητικής του Δ.ΙΕΚ Γλυφάδας, έδωσαν μια φαντασμαγορική παράσταση που εξέπληξε ευχάριστα τους παρευρισκόμενους.

Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση την οποία επιμελήθηκαν, με επαγγελματισμό υψηλοτάτου επιπέδου, τα τμήματα Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής και Μαγειρικής Τέχνης του ΙΕΚ στον κήπο της σχολής.

Πολλά συγχαρητήρια στo προσωπικό του ΙΕΚ Πειραιά καθώς και στους εκπαιδευτές των διαφόρων ειδικοτήτων που είχαν το γενικό «πρόσταγμα» και τον σχεδιασμό:

·         Για την επίδειξη μόδας η εκπαιδεύτρια του ΙΕΚ Πειραιά και σχεδιάστρια μόδας κυρία Γιώτα Σκουλούδη, συνεπικουρούμενη από τις εκπαιδεύτριες της ειδικότητας κυρίες Καλαφατά, Κορφιάτη, Μαλούχου και Δάβου.

·         Για την κομμωτική η ηγεσία ήταν οι κκ Ζαφειριάδης, Κωσταντάκης, Ψωμά και Κολλιού.

·         Στις ειδικότητες Τουριστικών και Ξενοδοχειακών συντονιστής ήταν ο εκπαιδευτής τους κ. Αρετάκης με τον κ. Μυλωνά.

·         Την οργάνωση των εκθέσεων των ειδικοτήτων Γραφιστικής, Εικονογράφων – Σκιτσογράφων με έργα από τα πορτφόλιο των καταρτιζομένων, καθώς και τις αφίσες και προσκλήσεις της εκδήλωσης ανέλαβαν οι εκπαιδευτές τους κκ. Νικητοπούλου, Γώγου, Σιδηρά, Χατζηβασιλειάδη, Παπαποστόλου, Κιουρτσόγλου, Κανέλλος.

·         Τέλος την δεξίωση των τμημάτων Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής και Μαγειρικής Τέχνης οργάνωσαν επαγγελματικά, οι εκπαιδευτές του ΙΕΚ μας κκ. Κιτσοτόλης, Αναστόπουλος, Βοναζούντα, Μοσχοβάκης, Παρασκευόπουλος, Παναγιώτου, Αρφαράς, Κοτοπούλης, Λαλαούνη, Αβακιάν, Γερεντές και Παπαγεωργίου

·         και των τμημάτων αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής οι κκ. Παπαδάτος, Νανόπουλος, Κριτσαντώνης, Λασκαρίδης.
 
 Μπορείτε να δείτε το δελτίο  τύπου (μαζί με φωτογραφίες ) σε .pdf με κλικ στο εικονίδιοpdf icon  

 

Τα πιο πρόσφατα προγράμματα

ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΝΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΙΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ
Έτος Πρόγραμμα Αρ. Σύμβασης  Τίτλος Προγράμματος
2019 ERASMUS+ 2019‐1‐EL01‐KA102‐062163 DI.S.R.U.P.T.I.ON.  DIsruting the future
Searching for innovation and entrepreneurship
Restructuring VTC of Piraeus
Using technology
Promoting work-based learning
Training to ensure sustainable growth
Incorporating best practices the journey to Knowledge is
ON
2018 ERASMUS+ 2018-1-EL01-KA116-047230 UM.B.R.E.L.L.A.  (UMami beyond limits - Building domestic and international audiences along the way - Re-imagining a healthy future - Experiencing digital - Learning to innovate - Loving to create - Accelerating development and achieving great outcomes)
2017 ERASMUS+ 2017-1-EL01-KA116-035724 G.R.E.E.C.E.   (Global citizens – Ready to engage – Entrepreneur's spirit – European perspective – Co create a shared future – Experience a journey of life long learning
2016 ERASMUS+ 2016-1-EL01-KA116-023084 Η ανάπτυξη και η καινοτομία ως πυλώνες του ποιοτικού επιχειρηματικού σχεδιασμού
2015 ERASMUS+ 2015-1-EL01-KA102-013859 Καινοτόμες μορφές τουριστικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας
2014 ERASMUS+ 2014-1-EL01-KA102-000955 Καινοτόμες Τεχνικές Μαγειρικής - Μοριακή Γαστρονομία
2012 LDV     IVT 2012-1-GR1-LEO01-09731   Μοντέρνες  τεχνικές στη Γραφιστική κ τις ψηφιακές εκτυπώσεις
2012 LDV     IVT 2012-1-GR1-LEO01-09733 Η Ιταλική επαγγελματική κουζίνα
2012 LDV     IVT 2012-1-GR1-LEO01-09734  Εμπορικές εφαρμογές κ προώθηση προϊόντων στο διαδίκτυο.
2011 LDV     IVT 2011-1-GR1-LEO01-06538  Η Ευρωπαϊκή διάσταση στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη.
2007 LDV     IVT LdV/IVT/2007/ΕL/295 Νέες τάσεις στην κομμωτική-κούρεμα, χτένισμα, βαφή
2007 LDV     IVT LdV/IVT/2007/ΕL/296  Οι Λειτουργίες της Ναυτιλιακής Επιχείρησης που αφορούν Ναυλώσεις και Ναυτασφαλίσεις
2006 LDV     IVT EL/2006/PL/263 Mελέτη και κατασκευή ενός φωτιστικού εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου
2006 LDV     IVT EL/2006/PL/264  Σύγχρονες τεχνικές εικονογράφησης που βασίζονται στο σχέδιο και την  αυθόρμητη δημιουργία               
2006 LDV     IVT EL/2006/PL/265  Χαρακτηριστικά, διαχείριση και αποθήκευση των Αερίων καυσίμων –Τεχνολογία δικτύων αερίων καυσίμων

Πραγματοποίηση προγραμμάτων κινητικότητας ERASMUS 2016-2017

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για το έτος κατάρτισης 2016-2017, το πρόγραμμα του ΙΕΚ Πειραιά με κωδικό αριθμό 2016‐1‐EL01‐KA102‐023084 και τίτλο «Η ανάπτυξη & η καινοτομία ως πυλώνες του ποιοτικού επιχειρηματικού σχεδιασμού».

Το πρόγραμμα αφορούσε ειδικότητες του ΙΕΚ Πειραιά με μεγάλα περιθώρια συμβολής στην Ανάπτυξη και την Προώθηση της Καινοτομίας. Οι καταρτιζόμενοι συμμετείχαν σε 4 ροές των 16 δικαιούχων + 1 συνοδός, ως εξής:

Balencia aquarium  1η ροή: «ΤΕΧΝΙΚΌΣ ΑΡΤΟΠΟΙΌΣ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΉΣ» στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας με εταίρο Apopsis activ srl.

 2η ροή: «ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ - ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΑΣ (CHEF)» στο Άσκολι και την Ρώμη της Ιταλίας με εταίρο COEUR.

 3η ροή: «ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ» στην Βαλένθια της Ισπανίας με εταίρο ESMOVIA.

 4η ροή: «ΤΕΧΝΙΚΌΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ» και «ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΔΥΣΗΣ & ΥΠΟΔΗΜΑΤΟΣ - ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΜΟΔΑΣ» στην Βαρκελώνη της Ισπανίας με εταίρο Makers of Barcelona.

Φωτό: Βαλένθια 2017

 Στόχος του ΙΕΚ Πειραιά είναι, μέσω της κινητικότητας, οι καταρτιζόμενοι να γίνουν κοινωνοί νέων εμπειριών και να δοκιμάσουν νέα μοντέλα οργάνωσης, δράσης, παραγωγής καλλιεργώντας περισσότερο την αξία και την ικανότητα να συνεργάζονται, να εμπιστεύονται και να μοιράζονται.

Το ΙΕΚ Πειραιά, με ισχυρά θεμέλια εκπαιδευτικής εμπειρίας και οδηγό την πάγια δέσμευσή του για ενεργό εμπλοκή συνεχίζει δημιουργικά να υφαίνει τον ιστό των αυριανών επαγγελματικών προσδοκιών των σπουδαστών του στην αγορά εργασίας.

Οπτικό υλικό 1ης Ροής - Βουκουρέστι Ρουμανία

Romania 1    Romania 2    Romania 3    Romania 4     Romania 5

Οπτικό υλικό 2ης Ροής - Άσκολι Ιταλία

Italy 1    Italy 2    Italy 3    Italy 4     Italy 5

Οπτικό υλικό 3ης Ροής - Βαλένθια Ισπανία

Valencia 1    Valencia 2    Valencia 3    Valencia 4     Valencia 5

Οπτικό υλικό 4ης Ροής - Βαρκελώνη Ισπανία

Barcelona 1r    Barcelona 2r

Ημερίδα για την διαχείριση των Εγκεκριμένων Σχεδίων /Βασική Δράση 1 (ΚΑ1) Erasmus+ 2015

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για την διαχείριση των Εγκεκριμένων Σχεδίων /Βασική Δράση 1 (ΚΑ1) Erasmus+ 2015, που διοργάνωσε το ΙΚΥ στο Ξενοδοχείο Αμαλία της Αθήνας την Παρασκευή 2 Oκτωβρίου 2015.

Ένας εκ των βασικών ομιλητών ήταν ο Διευθυντής του Δ.ΙΕΚ Πειραιά κύριος Γιώργος Διαμαντόπουλος, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα που πραγματοποίησε τη περασμένη χρονιά το Δ.ΙΕΚ Πειραιά στα πλαίσια του Erasmus+ με τίτλο «Καινοτόμες Τεχνικές Μαγειρικής–Μοριακή Γαστρονομία».

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus+ για το 2014 που υπέβαλε το ΙΕΚ Πειραιά.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε στους σπουδαστές μας ότι εγκρίθηκε από το Ι.Κ.Υ. η αίτησή μας με κωδικό αριθμό 2014-1-EL01-KA102-000955  και τίτλο «KΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ - ΜΟΡΙΑΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ».

Το εγκριθέν πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus+ για το 2014, αφορά 45 συνολικά καταρτιζόμενους σε τρείς  ροές:  15 καταρτιζόμενοι  για την πρώτη ροή στον Ισπανικό φορέα ΜS Barcelona (ES) στη Βαρκελώνη, 15 για την δεύτερη ροή στον Ιταλικό φορέα CO.EUR. – European Consulting and Training Association (ΙΤ) στη Ρώμη και 15 για την τρίτη ροή επίσης στον Ιταλικό φορέα CO.EUR. για το Άσκολι.  Η Διεύθυνση του ΙΕΚ Πειραιά προτίθεται να υλοποιήσει το ανωτέρω εγκριθέν πρόγραμμα κινητικότητας σε διαφορετικές ημερομηνίες μέσα στο σχολικό έτος 2014-2015, αρχής γενομένης το προσεχές φθινόπωρο.

Τα οφέλη για τους συμμετέχοντες σπουδαστές μας

 • Απόκτηση νέων δεξιοτήτων και ικανοτήτων
 • Ανάπτυξη δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ στελεχών των εμπλεκόμενων οργανισμών.
 • Άμεση επαφή με πραγματικές συνθήκες εργασίας, ανάπτυξη  επαγγελματικής προσωπικότητας στη συνεργασία με συναδέλφους, καταμερισμός εργασίας, ανάληψη πρωτοβουλιών.
 • Κατανόηση της διαδικασίας  της Δια Βίου Κατάρτισης  ώστε να επιδιώκουν να ενημερώνονται διαρκώς πάνω σε ό,τι πιο καινοτόμο έχει να επιδείξει ο τομέας τους.
 • Ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής αλλά και Παγκόσμιας διάστασης, με ταυτόχρονη δημιουργία ανάλογων δομών στην Εθνική Εκπαίδευση.
 • Σε μεγάλο βαθμό  επιτυγχάνεται η σύγκλιση των σχεδιαζομένων αποτελεσμάτων με τα τελικά αποτελέσματα των προγραμμάτων.
 • Οι συμμετέχοντες αποκτούν όλα τα σχεδιαζόμενα εφόδια γύρω από την κατάρτιση τους σε θέματα της ειδικότητάς τους, αφού έρχονται σε επαφή με άλλους συναδέλφους τους σε πραγματικές συνθήκες εργασίας,
 • Γνωρίζουν την κουλτούρα και τα κυριότερα αξιοθέατα των πόλεων της Ευρώπης που επισκέπτονται.
 • Δημιουργείται μια κουλτούρα μάθησης με σκοπό την κινητοποίηση των μαθητευομένων, την αύξηση των επιπέδων συμμετοχής στη δια βίου εκπαίδευση ατόμων όλων των ηλικιών και κοινωνικών ομάδων.
 • Κατανοούν ότι η πιθανή αγορά εργασίας τους δεν είναι μόνο η Ελληνική αλλά ότι ανοίγονται νέοι ορίζοντες, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι θα πρέπει προσπαθώντας και οι ίδιοι περισσότερο να αποκτήσουν όλα τα εφόδια που θα τους καταστήσουν ικανούς να σταθούν σε αυτό το Ευρωπαϊκό περιβάλλον εργασίας.
 • Βρίσκονται σε διαπολιτισμικό περιβάλλον και έχουν την δυνατότητα να συντελέσουν στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής τους διάστασης.
 • Τους προσφέρεται σημαντικό πλεονέκτημα και προβάδισμα έναντι άλλων αποφοίτων καταρτιζομένων της ειδικότητας τους.

Διαπίστευση Erasmus για το ΔΙΕΚ Πειραιά

Το ΔΙΕΚ Πειραιά έπειτα από τον Χάρτη Κινητικότητας VET Mobility Charter 20151EL01KA109014192 που είχε λάβει το 2015 για τα ευρωπαϊκά προγράμματα 2015-2021, έλαβε, από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Εθνική Μονάδα Erasmus+), τη Διαπίστευση Erasmus με κωδικό 2020-1-EL01- KA120-VET-094797, στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης 1 του νέου προγράμματος (2021-2027) στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Η Διαπίστευση απονέμεται μετά από αξιολόγηση της αίτησής του ΔΙΕΚ Πειραιά με κωδ. Αρ 2020-1-EL01- KA120-VET-094797 που υποβλήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων για Διαπίστευση-EAC/A02/2020 στους τομείς της σχολικής εκπαίδευσης, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της εκπαίδευσης ενηλίκων.

Η Διαπίστευση Erasmus αποτελεί εργαλείο για τους οργανισμούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και Σχολικής Εκπαίδευσης που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε διασυνοριακές ανταλλαγές και συνεργασία. Η απονομή της Διαπίστευσης Erasmus επιβεβαιώνει ότι το ΔΙΕΚ Πειραιά έχει καταρτίσει σχέδιο για την υλοποίηση δραστηριοτήτων κινητικότητας υψηλής ποιότητας στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας ανάπτυξης του οργανισμού του.

Επιπλέον, στόχος είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης της διδασκαλίας και της μάθησης μέσω της προώθησης των αξιών της συμπερίληψης, της πολυμορφίας, της ανεκτικότητας και της δημοκρατικής συμμετοχής, των γνώσεων σχετικά με την κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά και τον πλούτο της πολυμορφίας, καθώς και η υποστήριξη της ανάπτυξης επαγγελματικών δικτύων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

H Διαπίστευση Erasmus ισχύει από 1 Μαρτίου 2021 και λήγει την 31 Δεκεμβρίου 2027.

Η αίτησή μας αξιολογήθηκε στο κριτήριο της συνάφειας και στις επιμέρους πτυχές του σχεδίου Erasmus που υποβάλαμε, ήτοι τους στόχους, τις δραστηριότητες και τη διαχείριση και η συνολική βαθμολογία που συγκεντρώσαμε είναι 82,5 με άριστα 100.

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Το ΙΕΚ του Πειραιά διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην οργάνωση των προγραμμάτων European-LLP-LDV και Erasmus + για άτομα που παρακολουθούν αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση.

Για το σκοπό αυτό και με όσο το δυνατόν ακριβέστερη παρουσίαση, επεξεργασία, σχεδιασμό και υλοποίηση ποιοτικών προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος LLP-LDV-Erasmus +, στο ΙΕΚ Πειραιά έχει δημιουργήσει ένα Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, με επικεφαλής τον Διευθυντή, πλαισιωμένο από έμπειρο προσωπικό καλά πληροφορημένο και εκπαιδευμένο σε θέματα ευρωπαϊκών προγραμμάτων που συνεργάζονται με ειδικευμένους εκπαιδευτές που έχουν εμπειρία σε προγράμματα κατάρτισης και σχεδιασμού κινητικότητας και έχουν συμμετάσχει ενεργά σε όλες τις συναντήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας IKY (σε πολλές μάλιστα και ως εισηγητές καλών πρακτικών) των σχετικών ευρωπαϊκών προγραμμάτων κινητικότητας και της κινητικότητας Europass.

Για αυτή την τεράστια και μακρά εμπειρία στον τομέα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, το ΙΕΚ Πειραιά έχει αποκτήσει τον Χάρτη Κινητικότητας της ΕΕΚ 2015-1-EL01-KA109-01492, ενώ τώρα έλαβε και τη Διαπίστευση Erasmus με κωδικό 2020-1-EL01- KA120-VET-094797, στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης 1 του νέου προγράμματος (2021-2027) στον τομέα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

ΤΟ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ» ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΙΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ

Το προσωπικό του ΙΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ, που υποστηρίζει το τμήμα  ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με πολλές και ποικίλες δεξιότητες και μακρόχρονη εμπειρία σε:

- δράσεις για την κινητικότητα των εκπαιδευομένων και των εκπαιδευτών στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης·

- διοργάνωση επισκέψεων μελέτης και σεμιναρίων με στόχο τη διευκόλυνση της μεταφοράς γνώσεων, εμπειριών και ορθών πρακτικών·

- οργάνωση πρακτικής άσκησης και επαγγελματικής κατάρτισης για σπουδαστές και νέους εργαζομένους σε όλο τον επαγγελματικό τομέα·

- παρακολούθηση του προγράμματος και την υποστήριξη των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης·

- διδασκαλία και αξιολόγηση της προόδου των δικαιούχων συμμετεχόντων·

- λήψη των αναγκαίων μέτρων για την ορθή εκτέλεση του σχεδίου·

- αξιολόγηση των επιτευχθέντων αποτελεσμάτων, την πιστοποίηση και τη διάδοση.

Γλωσσικές γνώσεις του προσωπικού: Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Γαλλικά.

Αναλυτικά το προσωπικό του ΙΕΚ Πειραιά που συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα:

- κ. Γεώργιος Διαμαντόπουλος, Διευθυντής του ΙΕΚ Πειραιά, Μαθηματικός - MSc στην Ηγεσία και τη Διοίκηση στην Εκπαίδευση

- κ. Νικόλαος Κορακιανίτης, Υποδιευθυντής ΙΕΚ Πειραιά, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός - MSc in Electronics

- κ. Αγγελική Λεοντάρη, Υποδιευθύντρια ΙΕΚ Πειραιά, καθηγήτρια γαλλικής MSc στη Γαλλική Φιλολογία

- κα Μαρία Μπριανά, εκπαιδεύτρια-μέντορας, Επικοινωνιολόγος, PhD στην Επικοινωνία 

- κα Βασιλική Καράμπελα,  εκπαιδεύτρια-μέντορας, πληροφορικός ΜΒΑ

- κα. Παρασκευή Ουζούνη, εκπαιδεύτρια- μέντορας, Αγροοικολογία, Διδακτορικό στη Χημεία & Ανάλυση Τροφίμων

- κα Μαρία Πουλιού, εκπαιδεύτρια- μέντορας, τεχνολόγος τροφίμων - διατροφολόγος, MSc στη Διαχείριση Ποιότητας

- κα Νατάσα Βελέντζα, εκπαιδεύτρια- μέντορας, καθηγήτρια γαλλικής και ιταλικής γλώσσας, MSc στο LME

- η κα. Μαρία Χριστοπούλου, εκπαιδεύτρια- μέντορας, αρχαιολόγος και καθηγήτρια της Γερμανικής

Δελτίο Τύπου για την Εκδήλωση του ΙΕΚ Πειραιά 2018

Το Δημόσιο ΙΕΚ Πειραιά πραγματοποίησε και φέτος την ετήσια Εκδήλωση - θεσμό για τη σχολή, με τίτλο που εκφράζει το όραμα και τη στρατηγική της διεύθυνσης, του προσωπικού και των σπουδαστών του ΙΕΚ: "Με γερές βάσεις στο παρόν και το βλέμμα στο μέλλον".

Στην εντυπωσιακή γιορτή, που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της ΣΚΥΠ την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018, το παρόν έδωσαν οι σπουδαστές του ΙΕΚ, οι εκπαιδευτές τους, πολλοί εκπαιδευτικοί και αρκετοί καλεσμένοι μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

Παρουσίαση Προγραμμάτων Κινητικότητας 2017

Στις 7 Ιουνίου 2017, στο πλαίσιο της ανοικτής εκδήλωσης του ΙΕΚ Πειραιά «Με γερές βάσεις στο παρόν και το βλέμμα στο μέλλον», παρουσιάστηκαν από τον Διευθυντή του ΙΕΚ κο Διαμαντόπουλο Γεώργιο, τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας που υλοποίησε με επιτυχία το ΙΕΚ για το έτος 2017.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κινητικότητας Erasmus+ με κωδικό 2016-1-EL01-KA116-023084 και τίτλο «Η ανάπτυξη και η καινοτομία ως πυλώνες του ποιοτικού επιχειρηματικού σχεδιασμού» αναπτύχθηκε σε 4 ροές στη Ρουμανία, την Ισπανία και την Ιταλία. Στιγμιότυπα από τα ευρωπαϊκά ταξίδια του ΙΕΚ παρουσίασαν οι συνοδοί εκπαιδευτές Νίκος Γερεντές (Μαγειρικής), Πάνος Παππάς (Ναυτιλιακά), Γιώτα Σκουλούδη (Μόδα) καθώς και 6 συμμετέχοντες σπουδαστές (από τους 64 συνολικά), Σοζώ Πασαλάρη σπουδάστρια Ναυτλιακού, Ξανθίππη Γιαννακάκη σπουδάστρια Μαγειρικής, Ιωάννα Κοριζή σπουδάστρια Κομμωτικής, Γωγώ Τάτση και Κάτια Τρεβλού σπουδάστριες Ζαχαροπλαστικής.

Την παρουσίαση τίμησε με την παρουσία της, η Υπεύθυνη Διαχείρισης Έργων Προγραμμάτων Erasmus+ της Διεύθυνσης Προγραμμάτων του ΙΝΕΔΙΒΙΜ κυρία Πόπη Δάλλα.

Παρουσίαση αποτελεσμάτων του προγράμματος κινητικότητας Erasmus+ με κωδικό 2015-1-EL-KA102-013859 και τίτλο: «Καινοτόμες μορφές τουριστικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας»

Ο Διευθυντής του ΙΕΚ Πειραιά κ. Γιώργος Διαμαντόπουλος έκανε παρουσίαση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν τη χρονιά που πέρασε και συγκεκριμένα των αποτελεσμάτων του προγράμματος κινητικότητας Erasmus+ με κωδικό 2015-1-EL-KA102-013859 και τίτλο: «Καινοτόμες μορφές τουριστικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας», που υλοποιήθηκε σε 3 ροές με απόλυτη επιτυχία στην Αγγλία και την Ιταλία.

Διαβάστε όλο το Δελτίο Τύπου από την Παρουσίαση - Ημερίδα του ΙΕΚ

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα κινητικότητας ERASMUS από το ΙΕΚ Πειραιά

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και οι τρείς ροές του προγράμματος ERASMUS+ με κωδικό 1014-1-EL01-KA102-000955VET LEARNERS και τίτλο «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ - ΜΟΡΙΑΚΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ». Οι δυο πρώτες ροές πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία (Άσκολι και Ρώμη) και η τρίτη στην Ισπανία (Βαρκελώνη).
Οι 45 καταρτιζόμενοι που συμμετείχαν, είχαν την ευκαιρία να  παρακολουθήσουν σεμινάρια από επαγγελματίες του τομέα τους και να πραγματοποιήσουν πρακτική άσκηση σε διάφορους επαγγελματικούς χώρους/μαγειρεία/αρτοποιεία/ζαχαροπλαστεία κλπ αποκτώντας περαιτέρω γνώσεις, με άμεσο σκοπό την εμβάπτισή τους στη διαδικασία της «Δια Βίου Μάθησης» και απώτερο τη συνειδητοποίηση ότι στο μέλλον εάν  επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν εργασία σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης εκτός Ελλάδος. Το θέμα αυτό έπαψε πλέον να είναι «ταμπού» για όποιον συμμετείχε στο πρόγραμμα.
Οι πολιτιστικές επισκέψεις που πραγματοποίησαν έδωσαν την ευκαιρία στους καταρτιζόμενους να γνωρίσουν πολλά ενδιαφέροντα μέρη, αξιοθέατα, τουριστικά και ιστορικά.
Η συναναστροφή με άλλους ευρωπαίους πολίτες προσέφερε πάρα πολλά κέρδη και όχι μόνο στη γλωσσική εξάσκηση. Είναι σίγουρα πολλά τα οφέλη από τη πολυπολιτισμική ώσμωση μεταξύ ανθρώπων με ξεχωριστά πολιτισμικά στοιχεία.
Η Διεύθυνση του ΙΕΚ Πειραιά αισθάνεται την ανάγκη να αναφερθεί στην άψογη συμπεριφορά και την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων των οργανισμών υποδοχής και εξαιρετικών εταίρων του ΙΕΚ μας, CO.EUR και MS-Barcelona και ιδιαίτερα των διευθυντών τους κύριου Marcello Iannarelli και Montse Gonzalez αντίστοιχα, όπως επίσης και των βοηθών τους, οι οποίοι μας βοήθησαν σε οτιδήποτε ζητήσαμε, εξασφαλίζοντας από τον πιο απλό εξοπλισμό διδασκαλίας μέχρι πρακτική υποστήριξη ακόμη και σε θέματα καθημερινότητας, ενώ επιπροσθέτως ενθάρρυναν τους καταρτιζόμενους στην κατανόηση της κουλτούρας και της νοοτροπίας των ντόπιων (Ιταλών και Ισπανών αντίστοιχα).
Γενικά το πρόγραμμα μας στα πλαίσια της κινητικότητας ERASMUS+ εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία και με πολλαπλά οφέλη για τους συμμετέχοντες.

Άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό

Με σκοπό την όσο το δυνατόν αρτιότερη παρουσίαση, επεξεργασία, σχεδιασμό και υλοποίηση ποιοτικών προτάσεων στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης, έχει  συγκροτηθεί στο ΙΕΚ μας Τμήμα Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, με επικεφαλής τον διευθυντή του ΙΕΚ, κύριο  Γιώργο Διαμαντόπουλο και την υποδιευθύντρια κυρία Ρηγώ Φασουράκη, καθώς και από εκπαιδευτές ξένων γλωσσών.
 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2013 - 2014 ΙΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ ΥΠΕΒΑΛΕ ΠΡΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+
για 55 συνολικά καταρτιζόμενους σε τρείς  ροές:  20 καταρτιζόμενοι  για την πρώτη ροή στον Ισπανικό φορέα ΜS Barcelona (ES) στη Βαρκελώνη, 20 για την δεύτερη ροή στον Ιταλικό φορέα CO.EUR. – European Consulting and Training Association (ΙΤ) στη Ρώμη και 15 για την τρίτη ροή επίσης στον Ιταλικό φορέα CO.EUR. για το Άσκολι σε διαφορετικές όμως ημερομηνίες υλοποίησης.

Τα οφέλη για τους συμμετέχοντες συνοδούς

 • Τεχνογνωσία σχετικά με τη γενική διοργάνωση, αλλά και ειδικότερα θέματα που αφορούν τα διάφορα αντικείμενα των επιμέρους θεματικών πεδίων, στα οποία συμμετέχουν οι σπουδαστές.
 • Σύγκριση του δικού μας εκπαιδευτικού συστήματος με άλλα, άγνωστα.
 • Δημιουργία μιας κουλτούρας μάθησης και κατάρτισης με σκοπό την κινητοποίηση των καταρτιζομένων, την αύξηση των επιπέδων συμμετοχής στη δια βίου εκπαίδευση ατόμων όλων των ηλικιών και κοινωνικών ομάδων.
 • Ενδυνάμωση της διακρατικής ικανότητας των οργανισμών αποστολής και υποδοχής.
 • Βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης επαγγελματικής κατάρτισης.
 • Σύνδεση και ανάπτυξη συνεργασίας και προώθηση στενότερων δεσμών μεταξύ φορέων επαγγελματικής κατάρτισης στα πλαίσια της ενιαίας Ευρώπης. Απόκτηση εμπειρίας από τους υπεύθυνους και βελτίωση της επαγγελματικής κατάρτισης μέσα από τη μεταφορά των νέων γνώσεων και των δεξιοτήτων.
 • Στόχευση στην κινητικότητα και ενεργοποίηση των ΙΕΚ στην εκπόνηση προγραμμάτων κινητικότητας (LDV, ERASMUS κλπ).

Έμφαση στη διάδοση των αποτελεσμάτων

 • Έκδοση Βεβαιώσεων συμμετοχής και δημιουργία βιογραφικών σημειωμάτων των δικαιούχων, όπου αναφέρεται η συμμετοχή τους στα προγράμματα.
 • Έκδοση ειδικού ενημερωτικού εντύπου-εγχειριδίου, με συγκέντρωση όλων των σημειώσεων, διαφανειών, video και λοιπού εποπτικού υλικού που παρήχθη και συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος.
 • Διοργάνωση ημερίδας σχετικού ενημερωτικού περιεχομένου.
 • Δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων στη Web σελίδα του ΙΕΚ, σχετικά με την τεχνολογία και την καλή πρακτική που ακολουθούν οι εκπαιδευτικοί φορείς και οι επιχειρήσεις σε άλλες χώρες, την εμπειρία που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες, τα αποτελέσματα κλπ.
 • Δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης με τη δημιουργία ομάδας, όπου μπορούν όλοι οι καταρτιζόμενοι αλλά και τα στελέχη όλων των ΙΕΚ της χώρας μας αλλά και άλλων χωρών – εταίρων, να επικοινωνούν, να ενημερώνονται και να ανταλλάσουν απόψεις.
 • Ενημέρωση όλων των καταρτιζομένων των IEK (από την ομάδα ενημέρωσης για το κάθε ΙΕΚ ξεχωριστά) σε συναντήσεις που πραγματοποιούνται με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.